Banan

Länk till karta över bansträckning hittar ni här!

Banorna för samtliga distanser vänder sig till alla typer av åkare oavsett nivå.

Samtliga stigpartier är väl genomgångna för att inte bjuda på överraskningar i form av alltför svåra tekniska utmaningar, men bjuder trots detta på MTB-åkning av klassiskt snitt i form av böljande singeltracks i vackra miljöer, lummiga skogsvägar, grusvägar nära Vätterns stränder och vissa asfaltssträckor för återhämtning med lite, eller ingen trafik alls.

Vid backpris Nedralid möts du av entusiastisk publik, musik, speakers och mycket annat som för tankarna till kontinentens storlopp. Start- och målområde är väl anpassat för att ge alla åkare gott om plats både före start, under start och kilometrarna efter start.

Till 2018 har vi bytt tävlingscentrum för att därigenom ge deltagarna bättre service i form av omklädning etc, men också för att öka säkerheten för de tävlande, då vi nu har möjlighet att ändra bansträckningen kring de partier som går genom Varamon.

För deltagare 1572 XCM SM Challenge har vi valt att skapa ett kompakt långlopp med en utmanande karaktär som passar både den yttersta eliten och motionärer med ambition att ta sig an ett lopp man med stolthet kan korsa mållinjen.

Vi ger er hjälp på vägen med event i eventet, bland annat under första och andra loopen över Håleberget och vid Nedralid. Teamen har med den kompakta banlösningen lätt för att supporta sina åkare, vilket ger rättvisa tävlingar. Tätt med depåer ger alla möjlighet att fylla på sina förråd av mat och dryck. Detta gäller samtliga distanser. 

Fortsätt scrolla neråt så följer en utförlig beskrivning av banan!

Banprofil för vår bana 40km. Klicka på bilden för länk till Garmin Connect.
Banprofil för vår bana 60 & 80km. För 80km kör man en två varv över Håleberget som är beläget de första 20km av banan. Klicka på bilden för länk till Garmin Connect.
Depåer & langningspunkter

1572 MTB Challenge Banan, upplevelserna och allt annat spännande du möts av!

Cirka 30 minuter innan start kan ställa dig eller lägga in din cykel i den startfålla du valt. Funktionärer hjälper dig att komma rätt och kontrollerar samtidigt att nummerskylten sitter rätt på cykeln och att ni som kör tävlingsklass 80 km placerat nummerlapp på rygg rätt. De kontrollerar också att tidtagningschipet sitter rätt placerat på hjälmen. Cirka 5 minuter innan start tas banden mellan startgrupperna bort, och du kan rulla fram till framförvarande grupp. När starten går finns det gott om plats för dig att ta dig förbi långsammare åkare, eller om du väljer att ta det lite lugnare, att hitta ett spår där du inte känner dig i vägen för snabbare åkare.

Efter startens asfalts- och gräsparti går banan vidare på cykelväg som efter cirka 750 meter övergår i bredare bilfri väg, innan första partiet av smalare skogsväg nås. Skogsvägen är grusad och dränerad, har plats för två åkare i bredd, allt för att ge alla möjlighet att cykla i sitt tempo och underlätta för omkörningar. Efter ytterligare två kilometer når du Evertsbyvägen där du svänger vänster för en kort asfaltssträcka, innan högersvänger in på grusvägen upp mot Kolmetorp gård. Efter en knapp kilometers klättring passeras grustaget, en 4o meter djup krater i landskapet, 60 000 m2 stor yta som fortfarande växer i storlek. Du har nu fått upp värmen ordentligt och kan nu njuta av den vackra skogsvägen som skär genom Hålebergets skog. Loppets första singeltrack passeras och följs av fortsatt körning på den härligt böljande grusvägen. Efter passage av Åke Sunessons minne, den lilla gården Mossetorp som familjen Sunesson äger. Åke Sunesson avled 2014 efter en tids sjukdom. Åke bidrog till att banan kunde dras på de natursköna vägarna i området. Skänk honom gärna en tanke när gården passeras.

Banans första backpris vid Håleberget når du efter en tuff klättring upp mot banans högsta topp. Någon kilometer senare kan du pusta ut vid banans första depå. Dryck och något att äta serveras och här har du också möjlighet att få viss teknisk hjälp.

Tre kilometers härliga utförskörningar blandat med varierade korta stigningar följs av passage av Kolmetorp Gård och dess vackra allé för att sedan passera Evertsbyvägen och in på Smedsby Gårds vackra böljande grusväg som bryts av med ett parti singeltrack och vidare mot villaområdet i Smedsby. Ni som kör SM-klasser och övriga klasser i 80-kmloppet svänger i Smedsby väster och strax in på skön lite teknisk stig och fortsätter därefter för ytterligare ett varv över Håleberget. I Smedsby finns loppets andra depå.

Strax efter att Smedsby tas du via passage under Riksväg 50 in på banans norra slinga. En skarp högersväng och vidare på en singeltrack gömd i vegetationen mellan Riksväg 50 och badparadiset Varamon. Då och då anas Vätterns glittrande vatten, men banan tar dig inte ned till stranden, utan fram till Kärsby Gård, där du innan följt en stig som för tankarna till klassisk mountainbike. Lätta tekniska partier, härliga stigar, runda dragningar av banan förbi hinder och mjuka klättringar och utförslöpor.

En kort asfaltssträcka för vila och dryck innan du svänger höger och in i Ödebyskogen, en tall- och granskogsbeklädd ås någon kilometer in från Vätterns stränder. Någon kilometer skogsväg följt av loppets andra klättring upp mot kanten av Ödeby Gårds marker. Här kan du stanna för vila, njuta av utsikten och få en glimt av dina kompisar som ligger några minuter efter innan de tar sig an stigningen. Här ligger också banans tredje depå. Banan fortsätter på en åskam och svänger sedan höger ned i en ravinliknande passage. Här kan den ovane ta det lite lugnt, medan eliten ser en möjlighet att dra ifrån de som är mindre tekniska i utförskörningen. Vidare genom det övergiva sandtaget och upp mot de gamla motionsspåret där du tyst tar sig fram i de svaga utförslöporna som vindlar fram mellan gran och tall, följt av en lättare klättring och några kilometer skogsväg innan du når den så kallade Drottninggatan där Drottning Lovisa sägs ha tagit sina dagliga ritter när hon var på besök i området. Strax därpå når du den fantastiska ormbacken som inbjuder till lekfull åkning och då underlaget är mjukt av barr och mylla, helt slätt och fritt från stenar och rötter kan vi bara säga en sak: Släpp bromsarna, blicka framåt, följ med i varje mjuk sväng med kroppen och du blir belönad. Leendet då du passerat det lilla diket innan vänstersväng och vidare ut på gamla Riksväg 50 och till depå nummer fyra, kommer att bära dig genom loppet hela vägen fram till nästkommande glädjekickar. Någon av våra deltagare har sagt att cykling på ormbackens stigar är det närmsta man kan komma snowboarding utan snö. Vi i arrangörsstaben kan bara hålla med!

Du tar dig vidare på en skön asfaltsstigning. Här bjuds du på musik i form av dragspelstoner och här är det inte otroligt att en spontandepå bjuder på saft och bullar för den som vill stanna och fortsätta njuta av den tidigare utförskörningen. Högersväng innan den klassiska bilskroten i Nykyrka och via en tunnel av grön växtlighet vidare genom Nykyrka grustag. Härliga singeltracks fram till lanthandeln och vänstersväng ut på gamla Riksväg 50. Till vänster Nykyrka kyrka och äntligen ett litet längre parti av asfalt där du kan sträcka ut, dricka och äta av det du haft med i bakfickorna.

Innan vägen viker av mot nya Riksväg 50 svänger du väster och in mot ett kort parti av lite knixiga gräsbeväxta stigar. Vidare ut på en härlig grusväg, följt av vänstersväng ut på ett böljande fält som rundas innan du tar dig in på en knapp kilometer av slingrande stig och vidare ut på Lemundavägen, klassisk Vätternrundamark. Smalt och mjukt böljande i skogslandskapet, för att precis när du kan ana Vättern på höger sida, svänga vänster och inledningen på ett av loppets mest klassiska partier – Backpriset vid Nedralid! Här tätnar leden av åskådare som finns på plats för att hjälpa er alla upp för den 15-procentiga stigningen. Musik, exalterade speakers, bilkaravaner från Volkswagen, gratis café för alla, godisregn, provsmakning av allehanda produkter Som Tour de France på tv fast på riktigt! Springandes vid din sida – Verner von Heidenstam, en av Sveriges mest berömda författare och fram till sin död, boende på sitt älskade Övralid du når bara några kilometer efter du passerat backprisets mål. Eliten jagar ett backpris värd sin vikt i guld, medan andra tävlar i flera olika tidsklasser där din tid jämförs med elitens i ett enkelt handikappsystem. Alla har chans att vinna. Du också!

Utsikten vid Övralid är fantastisk! Här når du loppets nästa depå. Har du inte bråttom bör du stanna och njuta, både av mat och dryck, men också av den rogivande miljön och den underbara utsikten över Vättern. Långt på andra sidan anas Hjo, men för de allra flesta fångar Övralids tidlösa atmosfär all uppmärksamhet, tiden tycks ha stått stilla och man anar Verner när han sitter under körsbärsträdet med Vätterns blå yta nedanför sig, skrivandet på någon av sina klassiska verk. Kanske hunden Claus Klumpe vilar i skuggan och hans livskamrat Kate Bang slår sig ned bredvid för att byta några ord om livet, eller bara njuta av miljön och solen som anas genom körsbärsträdets lövverk…

Efter depån och stoppet som gav dig krafterna åter fortsätter banan ned i fårhagen framför Övralid. backen tillbaka upp mot Farfarsstugan och dess mysiga café kan kännas lite motig efter stoppet, men ekbacken ned mot Uttersby Gård är något många länge minns efter loppet. En kort sträcka av grusväg och någon kilometer stig följs av grusväg och hägersväng ut på Lemundavägen många känner igen från Vätternrundan. Här svänger även de som valt det lite kortare loppet ”ICA MAXI MTB Challenge”, 40 kilometer och 1572 e-nergy, höger.

Någon kilometer av asfalt följs av vänstersväng in på Sjövägen ned mot Vätterns vatten. Passage av Lemunda Gårds välskötta björkallé och förbi gården. De smala vägarna skär genom klassiska svensk jordbruksmark och om du lyssnar hör du vågorna som slår in mot de vita sandstränderna strax bakom de tallbevuxna sanddynerna. Skön klättring upp mot och förbi Norra Frebergas slottsbyggnad och vidare genom gårdens fina björkallé. Passage av Lemundavägen och vidare upp på fina stigar på Ödeby Gårds marker. Sträckningen går söderut genom Djurkällas skogsmark, ned mot Lemundavägen där alla som kört Vätternrundan känner igen sig. Härligt böljande asfaltsväg, lätt utför, här är du stark, och vidare mot Kärsby Gård där du strax innan stallet svänger höger och vidare mot Kärsbyåns trolska natur. Här tar banan dig nästan ända ned till Vätterns stränder men bara för ett kort ögonblick, strax passerar du Kärsby Å, följt av den lilla klättringen genom skogen och vidare mot en kort sträcka av grusväg. Ett hundratal meter lummig stig innan du når Varamons strand och Midsommarvägens idylliska villaområde med Vättern på din högra sida. Strax svänger du höger in på Bispgatan följt av vänstersväng in på cykelbana, under Riksväg 50 och vidare upp mot tävlingscentrum vid Team Sportiahallen och målgång

Grattis till ett väl genomfört lopp! Nu väntar medalj, mat från ICA MAXI Motala lagad med kärlek och ekologiska råvaraor, nybakat och kaffe som dessert, dusch i Team Sportiahallens fräscha omklädningsrum, eller kanske ett uppfriskande dopp vid Varamon, Nordens Riviera, bara en knapp kilometer bort. Prisutdelning och naturligtvis skönt häng med familj vänner och nyvunna kompisar från timmarna i spåret!